Hoe zie jij jezelf? Voel de effecten van illusies op je lichaam

Een toegeworpen bolletje wol komt anders aan dan een baksteen. Op de laatste zul je waarschijnlijk sneller reageren. Om je lichaam goed te kunnen beschermen is het dus belangrijk dat je informatie die op je afkomt goed kunt voorspellen.

The-art-of-self-reflection-header_1

Vooral in de ruimte vlak om je heen is voorspellen van belang, omdat dingen vlakbij je de grootste kans hebben om je te gaan raken. Deze belangrijke ruimte wordt ook wel peripersoonlijke ruimte genoemd. In de peripersoonlijke ruimte is het ook belangrijk hoe je je eigen lichaam ziet. Moet je bukken om de baksteen te ontwijken, of ben je niet zo lang en wordt hij over je hoofd heen gegooid? Hoe je de ruimte om je heen ziet, is afhankelijk van zaken als je grootte en wat je in die ruimte kunt doen. Als je in de groei bent, verandert dit continu.

Tijdens de zomervakantie testen onderzoekers van de Universiteit Utrecht hoe goed de bezoekers van NEMO in de peripersoonlijke ruimte hun eigen lichaam kunnen inschatten en of leeftijd hier een rol in speelt. Omdat kinderen nog aan het groeien zijn, zijn zij benieuwd op welke manier dat invloed heeft op het beeld dat zij hebben van hun lichaam. Daarnaast willen ze onderzoeken hoe de bezoekers informatie verwerken in de persoonlijke ruimte als die met illusies veranderd wordt en of er verschillen zijn tussen de ruimte links en rechts van je. Omdat verondersteld wordt dat het brein anders is georganiseerd bij links- en rechtshandigen, willen ze ook kijken of dat anders werkt bij links- en rechtshandigen.

Wil je weten hoe jij jezelf ziet, hoe je je eigen lichaamsgrootte inschat en hoe je op illusies op je lichaam reageert? Doe dan mee met dit Science Live-onderzoek!

Deze keer met deelname van:

Universiteit Utrecht
Afdeling Psychologische Functieleer

Dit onderzoek is afgerond

Onderzoek uitgevoerd: zomervakantie en herfstvakantie 2014 in NEMO Science Museum.

Er deden 1341 proefpersonen mee aan het onderzoek. Wij danken alle deelnemers.

De onderzoekers

Nieuws van Science Live