Hoe snel ben jij? Reactiesnelheid onder kinderen

In het dagelijks leven moet je snel kunnen reageren. Je moet op tijd kunnen stoppen voor een stoplicht, je moet je glas kunnen opvangen als je deze laat vallen, en je moet op tijd kunnen bukken als iemand een papieren vliegtuigje naar je hoofd gooit. Maar terwijl sommige kinderen heel snel kunnen reageren, zijn andere kinderen langzamer. Waardoor komt dat precies?

Brummelman

In de kerstvakantie van 2014 vond in het kader van Science Live bovengenoemd onderzoek plaats. De onderzoekers vertelden de NEMO deelnemers dat het onderzoek over “reactiesnelheid” ging: hoe het komt dat sommige kinderen heel snel kunnen reageren, terwijl andere kinderen langzamer zijn.

Nu het onderzoek succesvol is afgerond moeten we iets rechtzetten. Het onderzoek ging helemaal niet over reactiesnelheid maar over iets heel anders. Tijdens het onderzoek deden kinderen een reactietijdspel tegen een tegenstander. Tijdens het spel kregen ze wel of geen complimenten voor hun prestaties. Eigenlijk onderzocht wetenschapper Eddie Brummelman welke invloed deze complimenten hebben op hoe gemotiveerd kinderen zijn.

Kinderen krijgen dagelijks thuis en op school veel complimenten. Is het goed voor kinderen om veel complimenten te krijgen? Of is dit juist gevaarlijk, en gaan kinderen complimenten daardoor bijvoorbeeld minder waardevol vinden? De onderzoeker is geïnteresseerd in welke invloed complimenten hebben op kinderen.

Na het onderzoek vertelden de onderzoekers meteen aan de deelnemers waar het onderzoek echt over ging. Maar waarom vertelden de onderzoekers dat niet vooraf? Als kinderen vooraf al zouden weten dat ze een compliment krijgen, dan reageren ze minder spontaan op dit compliment. Bijvoorbeeld, als je weet dat je straks een compliment zult krijgen, dan reageer je waarschijnlijk minder enthousiast op dit compliment. Dus soms kunnen wetenschappers het echte onderwerp van een onderzoek niet vooraf verklappen, omdat dit het onderzoek minder “echt” zou maken.

Omdat kinderen zo veel complimenten krijgen, zijn de resultaten van dit onderzoek heel belangrijk. De resultaten kunnen worden gebruikt door leerkrachten, ouders en andere volwassenen om kinderen effectief complimenten te geven.

Tja… Soms moet je bij wetenschappelijk onderzoek dus een leugentje om bestwil verkopen als je betrouwbare resultaten wilt hebben.

Deze keer met deelname van:

Universiteit van Amsterdam
Research Institute of Child Development and Education

Dit onderzoek is afgerond

Onderzoek uitgevoerd: Kerstvakantie 2014 in NEMO Science Museum.

Er deden 221 proefpersonen mee aan het onderzoek. Wij danken alle deelnemers.

De onderzoekers

Nieuws van Science Live