Hoe reageert jouw lichaam op de emoties van je ouders?

Meningsverschillen tussen ouders en hun kinderen nemen toe in de overgang van de kindertijd naar de pubertijd. Deze meningsverschillen gaan vaak over kleine alledaagse dingen, zoals het opruimen van de kamer of het maken van schoolwerk. Wanneer deze meningsverschillen constructief opgelost worden, heeft dit positieve gevolgen voor het gezin en voor de ontwikkeling van het kind.

Kaft%20beeld%20onderzoekspagina

Maar soms gaat het ook mis, en lopen de spanningen op. Caspar van Lissa is pedagoog aan de Universiteit Utrecht en heeft eerder onderzoek gedaan naar de factoren die een rol spelen bij het positief oplossen van ruzies tussen ouders en kinderen. Voor een deel van dit onderzoek werden 497 gezinnen zes jaar lang gevolgd. Voor ander onderzoek ging hij met een camera op bezoek bij 67 gezinnen thuis, om te filmen hoe zij meningsverschillen oplosten.

Bij beide onderzoeken lag de nadruk op het gedrag van ouders en kinderen. Er is echter nog weinig bekend over de rol die lichamelijke reacties spelen bij het oplossen van ruzies. Met name de manier waarop kinderen lichamelijk reageren op de emoties van hun ouders kan belangrijk zijn. Hoe reageert jouw lichaam op de boosheid van je ouders wanneer je terugdenkt aan een meningsverschil of conflict? Misschien verandert je hartslag, zweet je meer, of krijg je opeens een hogere lichaamstemperatuur.

In NEMO tijdens de zomervakantie 2015 onderzoekt Van Lissa en zijn collega’s in Science Live welke factoren kunnen helpen bij het verminderen van boze reacties op de boosheid van ouders. Dit kan ons helpen begrijpen hoe we in de toekomst kunnen voorkomen dat meningsverschillen tussen ouders en kinderen uit de hand lopen.

Deze keer met deelname van:

Universiteit Utrecht
Universiteit van Tilburg
Chinese University of Hong Kong
University College Roosevelt

Dit onderzoek is afgerond

Onderzoek uitgevoerd: Zomervakantie 2015 in NEMO Science Museum.

Er deden 185 proefpersonen mee aan het onderzoek. Wij danken alle deelnemers.

De onderzoekers

Nieuws van Science Live