Weet jij hoe ik me voel?

In verschillende sociale situaties is het belangrijk om te weten hoe een ander zich voelt, zonder daar uitgebreid naar te hoeven vragen, bijvoorbeeld in de klas. Wij weten dat het voor leerkrachten belangrijk is om te weten hoe een kind zich voelt, omdat een leerkracht dan beter kan inspelen op de behoeften van een kind en daarmee een betere band kan opbouwen. Daarom willen we onze emotie herkennings-app als eerste testen bij leerkrachten in het primair en secundair onderwijs.

Istock_000048324472_full

Op dit moment ontwikkelen wetenschappers van de Universiteit van Amsterdam een app om het herkennen van gezichtsuitdrukkingen van emoties te trainen. Sommige mensen zijn daar goed in, en anderen vinden het lastig.

Het onderzoek in Science Live levert een belangrijke bijdrage aan deze app. De onderzoekers gaan in de zomervakantie van 2015 in NEMO testen of ouders en kinderen meer dan alleen basisemoties (blij, boos, bang, verdriet, verbazing, walging) kunnen herkennen via een emotie herkenningstest. Daarnaast willen ze weten of deze emoties zo geposeerd kunnen worden dat anderen ze herkennen. Deze foto’s kunnen dan gebruikt worden in het onderzoek (als er toestemming voor wordt gegeven).

Dus wil je ze helpen om meer te weten te komen over emoties en gezichtsuitdrukkingen, en eventueel mee doen met de ontwikkeling van een emotietrainingsapp, kom dan deze zomer naar het Science Center NEMO en doe mee aan hun onderzoek.

Kinderen (vanaf 6 jaar) en volwassenen kunnen meedoen! Agneta en Sindy kijken uit naar jullie komst.

Deze keer met deelname van:

Universiteit van Amsterdam
Afdeling Psychologie, Afdeling Pedagogiek, en de Afdeling Communicatiewetenschap

Dit onderzoek is afgerond

Onderzoek uitgevoerd: Zomervakantie 2015 in NEMO Science Museum.

Er deden 769 proefpersonen mee aan het onderzoek. Wij danken alle deelnemers.

De onderzoekers

Nieuws van Science Live