Hoe voelt blauw? Hoe klinkt citroengeur? Welke verbanden leg jij tussen je zintuigen?

Om te delen wat je ervaart, moet je erover praten. Als je bijvoorbeeld een auto wil laten zien aan iemand anders, dan kun je de kleur beschrijven (‘zie je die oranje auto?’). Kleuren zijn makkelijk te beschrijven, omdat we er een hele set woorden voor hebben (‘oranje’, ‘rood’, ‘blauw’, etc), maar voor andere eigenschappen is dat moeilijker.

5senses-color

Om geluiden te beschrijven lenen we bijvoorbeeld woorden uit een ander domein, namelijk ruimte: een geluid is hoog of laag. Dit is een voorbeeld van hoe mensen verbanden, of associaties leggen tussen de zintuigen met taal. Uit onderzoek blijkt dat er meer associaties tussen zintuigen zijn. Plat water associeer je bijvoorbeeld met ronde vormen, en bruisend water juist met puntige vormen. Van een rood drankje verwacht je dat het zoet is, terwijl een groen drankje waarschijnlijk zuur is.

We weten niet hoe het komt dat mensen dit soort associaties hebben. Bovendien weten we niet of kinderen dezelfde associaties hebben als volwassenen. Verandert er iets als je ouder wordt?

Met een experiment willen we hier meer over te weten komen. Tijdens de zomervakantie, van 15 tot 28 augustus 2016, onderzoeken wetenschappers van het Centre for Language Studies aan de Radboud Universiteit dit in NEMO Science Live. Zij willen zo meer leren over de associaties tussen verschillende zintuigen bij mensen van alle leeftijden.

Deze keer met deelname van:

Radboud Universiteit

Dit onderzoek is afgerond

Onderzoek uitgevoerd: zomervakantie 2016 in NEMO Science Museum.

Er deden 503 proefpersonen mee aan het onderzoek. Wij danken alle deelnemers.

De onderzoekers

Nieuws van Science Live