Hoe snel kun je praten?

Sommige mensen praten veel sneller dan andere. We hebben allemaal wel vrienden, buren, collega’s die soms zo snel praten dat we ze amper kunnen volgen, en andere die soms tergend langzaam praten. Hoewel de verschillen in spreeksnelheid overduidelijk en erg belangrijk zijn in het dagelijkse leven, begrijpen we hun oorzaken nog niet helemaal.

Istock_000023849306xlarge

Misschien zijn snelle sprekers beter in het controleren van hun lippen en tong? Of misschien denken ze sneller? Zijn ze beter in het ophalen van woorden die ze willen gebruiken uit hun geheugen? Of bepalen al deze dingen samen (of nog andere factoren) hoe snel iemand praat? Verder vragen we ons ook nog af hoe mensen trage of snelle sprekers worden. Zullen kinderen die snel praten als volwassenen nog steeds snel praten?

In de studie ‘hoe snel kun je praten’, die uitgevoerd wordt in NEMO, willen onderzoekers van het Max Planck Instituut voor Psycholinguïstiek en van Radboud Universiteit Nijmegen het mysterie rond individuele verschillen in spreeksnelheid ontrafelen. Om dit te doen, nodigen ze deelnemers uit om een paar korte taakjes uit te voeren. Hierbij wordt hun reactiesnelheid en spreeksnelheid gemeten en zullen de deelnemers een spelletje voor twee personen kunnen spelen waarin ze vaak gebruikte voorwerpen zo snel mogelijk moeten benoemen. Dit kunnen ze samen met een familielid of een van de onderzoekers doen.

Ben je benieuwd? Kom dan tussen 14 februari en 1 maart 2015 of tussen 25 april en 10 mei 2015 naar NEMO en doe mee! Alle kinderen vanaf 8 jaar en hun ouder(s) kunnen meedoen.

Deze keer met deelname van:

Max Planck Instituut voor Psycholinguïstiek
Radboud Universiteit Nijmegen

Al 444 deelnemers

Dit onderzoek wordt uitgevoerd van:

  • 14 februari 2015 – 1 maart 2015
  • 25 april 2015 – 10 mei 2015

Word proefpersoon bij dit leuke onderzoek. Kom naar Science Center NEMO.

De onderzoekers

Nieuws van Science Live