Jong en oud over de vluchtelingencrisis: Wat vind jij?

Uit psychologisch onderzoek blijkt dat mensen zich gesterkt voelen in hun mening wanneer anderen het met hen eens zijn. Dit wordt in de wetenschap ook wel sociale validatie genoemd. Je kunt merken of anderen jouw mening delen of het met je oneens zijn door met ze te praten, maar bijvoorbeeld ook door de krant te lezen.

Facebook_like_dislike

Steeds meer nieuws wordt online gelezen. Dit gebeurt bijvoorbeeld op websites en via apps van kranten. Daarnaast zijn ook sociale netwerksites zoals Facebook zich recentelijk aan het oriënteren op het aanbieden van nieuwsberichten. Een kenmerk van dit soort online nieuwsberichten is dat lezers ook steeds vaker kunnen reageren op het bericht. Zo kunnen lezers aangeven een nieuwsbericht leuk te geven door het bericht te “liken” of juist niet leuk te vinden door te “disliken”. Er is nog weinig onderzoek gedaan naar deze actuele ontwikkelingen.

Tijdens de meivakantie 2016 onderzoeken wetenschappers van de Rijksuniversiteit Groningen in NEMO Science Live de invloeden van online krantenberichten op ervaringen van sociale validatie en meningen over de vluchtelingencrisis. Het onderzoek is bestemd voor alle bezoekers vanaf 8 jaar.

[photo: Marko Djurica/Reuters]

Deze keer met deelname van:

Rijksuniversiteit Groningen

Dit onderzoek is afgerond

Onderzoek uitgevoerd: meivakantie 2016 in NEMO Science Museum.

Er deden 375 proefpersonen mee aan het onderzoek. Wij danken alle deelnemers.

De onderzoekers

Nieuws van Science Live