Lees voor de wetenschap!

Lezen doen we de hele dag door. We controleren app-berichtjes, kijken naar een film met ondertitels, of surfen op het internet, waar jij nu deze site leest! Lezen is dus heel belangrijk. Wetenschappers doen veel onderzoek naar lezen, want veel aspecten van het lezen zijn nog onbegrepen. Hoe komt het dat de een sneller leest dan de ander? Is het lezen op een computer anders dan het lezen van papier? In NEMO kan je tijdens het Weekend van de Wetenschap op 3 en 4 oktober meedoen aan een écht onderzoek over lezen.

Reading%20piles%20of%20books

Iedereen die wel eens samen met een ander een tekst heeft gelezen, heeft het vast gemerkt: de één leest sneller dan de ander. Terwijl de één ongeduldig wacht tot hij eindelijk de bladzijde om mag slaan, voelt de ander zich zo opgejaagd dat hij helemaal niet meer in staat is om te begrijpen wat er staat. En als een van beide lezers dan ook nog eens dyslectisch is, loopt het verschil in leessnelheid al helemaal snel op. Hoe komt het toch dat niet iedereen even snel leest?

Elsje van Bergen en Peter de Jong zijn Amsterdamse wetenschappers die onderzoek doen naar (leren) lezen. Kinderen kennen het vast wel van school: je krijgt een lijst woorden en moet in één minuut er zoveel mogelijk proberen op te lezen. Deze leestest wordt veel gebruikt: niet alleen op school, maar ook om te onderzoeken of iemand dyslexie heeft, en in het wetenschappelijke onderzoek naar lezen. Maar, in het dagelijks leven lezen we meestal niet hardop maar stil, en meestal geen losse woorden maar zinnen, en steeds vaker niet van papier maar van een scherm. Maakt dat uit?

Hoe snel kan jij hardop lezen? Lees je sneller als je stilleest? Als we op een computerscherm héél kort een woord flitsen, kan jij het dan nog lezen? Kunnen mensen die snel praten ook snel lezen?

Kom in het Weekend van de Wetenschap naar NEMO Science Live op 3 en 4 oktober 2015 en doe mee! We hebben een experiment voor kinderen vanaf groep 5 en een experiment voor volwassenen.

Deze keer met deelname van:

Vrije Universiteit Amsterdam
Universiteit van Amsterdam

Dit onderzoek is afgerond

Onderzoek uitgevoerd: Weekend van de Wetenschap 2015 in NEMO Science Museum.

Er deden 48 proefpersonen mee aan het onderzoek. Wij danken alle deelnemers.

De onderzoekers

Nieuws van Science Live